Charakterystyka
Nutridrink Protein, płyn o smaku neutralnym, żywność specjalnego przeznaczenia medycznego. Nutridrink Protein to specjalistyczny preparat odżywczy opracowany z myślą o pacjentach onkologicznych. To wysokoenergetyczny i wysokobiałkowy preparat w płynie, przeznaczony do picia. Nutridrink Protein może być stosowany jako uzupełnienie diety pomiędzy posiłkami. Nie może stanowić jedynego źródła pożywienia.
Działanie
Nutridrink Protein 125 ml to skoncentrowane źródło białka, kalorii i składników odżywczych w małej objętości. Jedna butelka Nutridrink Protein to 306 kcal, 18 g białka oraz pełen skład witamin i minerałów. Dostarcza dużo energii i wszystkie składniki odżywcze niezbędne chorej osobie, która ma problem ze spożywaniem wyłącznie tradycyjnych posiłków. Dostarczenie do organizmu białka jest szczególnie ważne w przypadku chorób onkologicznych. Jest to bardzo ważny składnik niezbędny w trakcie terapii i rekonwalescencji.
Skład
Białka mleka krowiego, woda, maltodekstryna, sacharoza, oleje roślinne (olej rzepakowy, olej słonecznikowy), aromat, wodorofosforan magnezu, emulgator (lecytyny (lecytyna sojowa)), chlorek choliny, cytrynian potasu, L-askorbinian sodu, wodorofosforan dipotasu, mleczan żelaza(II), octan DL-alfa-tokoferylu, glukonian miedzi(II), siarczan cynku, siarczan manganu, D-pantotenian wapnia, chlorowodorek tiaminy, chlorowodorek pirydoksyny, nikotynamid, ryboflawina, octan retinylu, fluorek sodu, kwas pteroilomonoglutaminowy, chlorek chromu(III), jodek potasu, molibdenian(VI) sodu, selenian(IV) sodu, D-biotyna, fitomenadion, cholekalcyferol, cyjanokobalamina. Nie zawiera błonnika ani glutenu.
Właściwości
Nutridrink Protein zawiera dużą dawkę białka (18 g) w małej objętości 125 ml. Źródłem białka w produkcie są serwatka i kazeina. Środek spożywczy do stosowania wyłącznie jako uzupełnienie diety pacjenta.
Przeznaczenie
Do postępowania dietetycznego w niedożywieniu i ryzyku niedożywienia związanym z chorobą, szczególnie u pacjentów ze zwiększonym zapotrzebowaniem białkowym, np:
- w okresie rekonwalescencji po chorobie;
- w przygotowaniu do operacji oraz po niej;
- podczas ciężkiej choroby i po niej (wymagającej dłuższego pobytu w szpitalu);
- w chorobach przewlekłych wymagających zwiększonej podaży białka, np. w chorobie nowotworowej;
- proces rehabilitacji np. po udarze mózgu.
Zalecane dzienne spożycie
Zalecane spożycie to 1-3 butelki dziennie przez minimum 14 dni lub dłużej, zgodnie z zaleceniami lekarza.
Sposób użycia
Należy pić powoli – 1 butelkę przez około 30 minut.
Najlepiej podawać schłodzony.
Jest gotowy do spożycia.
Wstrząsnąć przed użyciem.
Można dodawać do potraw, by zwiększyć ich wartość odżywczą.
Po pierwszym otwarciu opakowania produkt przechowywać w lodówce, nie dłużej niż przez 24 godziny.