SOLGAR Spirulina 750 mg 80 kapsułek
Spirulina to potoczna nazwa kilku gatunków prostych, posiadających zdolność do fotosyntezy bakterii, należących do typu cyjanobakterii (łac. Cyanobacteria). Stosowane są one w suplementach diety ze względu na zawartość makro- i mikroskładników odżywczych. W preparacie Solgar Spirulina 750 mg wykorzystujemy gatunek Arthrospira platensis, składnik ten posiada certyfikat produkcji ekologicznej uznawany przez Unię Europejską.
60-70% suchej masy spiruliny to białko, zawierające pełną paletę niezbędnych aminokwasów. Oprócz białka w spirulinie znajdziemy także lipidy (5-10% suchej masy), z których najważniejsze to kwas ?-linolenowy, linolowy i oleinowy. Ponadto obecne są w niej kwasy nukleinowe, witaminy (głównie B12), karotenoidy czy minerały (żelazo, wapń, fosfor).
Spirulina wspiera kontrolę masy ciała, aktywność jelit, wspomaga funkcje układu odpornościowego, wspomaga w przypadku zmęczenia, dodaje energii i witalności oraz pomaga utrzymać prawidłowy poziom glukozy.
Charakterystyka
- Spirulina to potoczna nazwa niebiesko-zielonych, nitkowatych bakterii, należących do typu cyjanobakterii (Cyanobacteria) i posiadających
zdolność do fotosyntezy1.
- Spirulina zawarta w produkcie posiada certyfikat produkcji ekologicznej uznawany przez Unię Europejską, wydany przez ECOCERT®.
- Wysoka zawartość białka, którego źródłem jest spirulina.
- W porcji dziennej produktu jest ok. 1 µg witaminy B12 oraz 5 mg beta-karotenu występujących naturalnie w spirulinie.
- Uzupełnienie formuły stanowią m.in.: koncentrat ryżowy, ekstrakt z otrębów ryżowych i łuski ryżowe Składniki te posiadają certyfikat produkcji ekologicznej uznawany w UE i wydany przez Oregon Tilth.
Dla kogo
• Dla osób, które chcą wesprzeć funkcje układu odpornościowego;
• Dla osób, które odczuwają zmęczenie;
• Dla osób o wysokiej aktywności fizycznej.
Sposób użycia
Osoby dorosłe 4 kapsułki dziennie, najlepiej w trakcie posiłku lub według wskazań lekarza.